April 7, 2010

Susitikimas su Romualdu Rakausku

  2010 balandžio 10  

Vieta: Šiuolaikinio meno centras, skaitykla (Vokiečių g. 2)
Laikas: 12:00

Romualdas Rakauskas – fotografas, vienas iš žymiausių Lietuvos fotografijos mokyklos atstovų.

Fotožurnalistas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) garbės narys. Savaitraščių Nemunas, Literatūra ir menas, žurnalo Mūsų gamta bendradarbis. 2009 m. R.Rakauskui įteikta  Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Išskirtinis R. Rakausko bruožas - ištikimybė romantiškai, geranoriško ir svajingo fotografavimo tradicijai. Fotografo ir gyvenimo moto yra  “Gyvendamas, žmogau, bandyk sukurti ką nors gražaus!”. Fotografas save vadina vienspalvio matymo fotografu. Visi svarbiausi R. Rakausko fotografijų ciklai – nespalvoti.

Meniniko požiūrį į fotografiją įtvirtino albumas  Žydėjimas (1974-84 m.). Fotografijos istorikė Margarita Matulytė: „Rakauskas – lyrikas, subtilus ir pastabus poetas. Jo santykis su žmogumi, su medžiu, su žeme yra pakylėtas, išreiškiamas įspūdingomis metaforomis.“

R. Rakauskas vienas pirmųjų įžiebė naują stilistinę raišką lietuvių fotografijos mokykloje, pažvelgęs į aplinką ne patetiško sovietinio fotožurnalisto žvilgsniu, o humanistiškai ir dvasingai. 

APIE SAVITRAŠTĮ NEMUNAS*

Specialiai jaunimui skirtas meninis literatūrinis žurnalas Nemunas (1967 – 2004) netikėtai tapo populiariausiu leidiniu Tarybų Lietuvoje.  R.Rakauskas dirbo fotografijos skyriaus redaktoriumi nuo žurnalo įkūrimo iki uždarymo. Nuo pat pradžių fotografija Nemune užėmė išskirtinę vietą - kaip savarankiška meno rūšis turėjo specialią skiltį, o fotografiniai aktai greitai tapo Nemuno emblema. Žurnalo pasirodymas sutapo su savotišku lūžiu pokarinėje Lietuvos fotografijoje – jauni autoriai atsisakė neva objektyvaus reportažo ir ėmė eksperimentuoti su turiniu, forma ir galiausiai įtvirtino meninę fotografiją kaip visavertę, kitoms meno rūšims prilygstančią kūrybinę veiklą.

R. Rakauskas:
„Mane nykiai glumina parodų salėse rodomas cheminis gyvenimas. Labai norisi kažko tikro... Gal būtent dėl to sugrįžau prie reportažinės fotografijos, prie tikrų situacijų fotografavimo. Nesugalvotą, nesuvaidintą džiaugsmą vertinu labiau už tikroviškumo stebuklą“.

SUSIJUSIOS NUORODOS

R. Rakausko darbai
Interviu su R. Rakausku (angl.k.)
Interviu su R. Rakausku (liet.k.)
Lietuvos fotografijos bruožai nuo 7 dešimtmečio iki dabar (angl.k.)
Lietuvių fotografijos mokyklą (liet.k.)


* Informacija iš www.balsas.lt

No comments:

Post a Comment