April 19, 2010

Susitikimas su Rimaldu Vikšraičiu

  2010 balandžio 24  

Vieta: Prospekto galerija (Gedimino pr. 43)
Laikas: 12:00

Rimaldas Vikšraitis – fotografas, didžiausio Europos fotografijos festivalio Rencontres d'Arles, (Prancūzija) nugalėtojas. Lietuvos fotomenininkų sąjungos  narys, tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) narys.

R. Vikšraitis  – klasikinės lietuvių fotografijos, kuri pasaulyje įvardijama kaip kaimo fotografija, tradicijų tęsėjas. Ryškiausias fotografo kūrybos bruožas – atvira Lietuvos provincijos materialinio skurdo ir dvasinio nuosmukio dokumentacija, nepagražinta menine estetika. Galima teigti, kad Lietuvoje R. Vikšraitis ilgą laiką buvo nepripažintas, jo darbai kėlė prieštarą.

2009 m. Rencontres d'Arles festivalio prizą R.Vikšraitis pelnė už 1976-2005 metų darbus iš ciklų Skerstuvės, Pavargusio kaimo grimasos ir Vienkiemio godos.

Festivalio metu fotografijos kritikų, meno žinovų ir garsių fotografų dėmesį patraukė menininko žvilgsnis „iš vidaus" į socialinę tikrovę, nykstančius, vartotojiškos kultūros mažai paliesto gyvenimo vaizdus*.

2005 m. režisierius Algimantas Maceina apie R. Vikšraitį sukūrė dokumentinį filmą Šalia jūsų. Jame siekiama atskleisti R. Vikšraičio asmenybę, užfiksuoti jo kūrybos momentus.  Filme naudota autentiška fotografo 1979 m. mėgėjiška kamera filmuota medžiaga.

R. Vikšraitis:
Tai ne sapnas, o mūsų pavargusio kaimo gyvenimas, tai mano bendraamžių ir tėvų grimasos...

SUSIJUSIOS NUORODOS

R. Vikšraičio darbai
Straipsnis apie R. Vikšraitį (angl.k)
Straipsnis apie R. Vikšraitį (liet.k.)




* Paruošta pagal www.suduvosgidas.lt informaciją

No comments:

Post a Comment